این دوره آموزشی در راستای اجرای ماده ۳۰ قانون آیین دادرسی کیفری و با هدف تبیین نقش و تکالیف ضابطین در کشف و بررسی جرم، ارتقای سطح عملکرد و مهارت ضابطین در شناسایی و مقابله با جرائم مشهود و غیر مشهود، شناخت موضوعات و مسائل حقوقی و آموزش مهارتهای رفتاری برگزار شد.
پس از اخذ آزمون پایان دوره گواهی دوره آموزشی و کارت ویژه ضابطین برای شرکت کنندگان صادر میشود.
به مناسبت هفته بسیج جلسه آموزش ضابطین قضایی بسیج به همراه پرسش و پاسخ با حضور ریاست دادگستری شهرستان کوهبنان، فرمانده ناحیه مقاومت بسیج، جانشین انتظامی، رئیس کلانتری، رئیس دفتر نظارت بر انتخابات، مدیر آموزش و پرورش و جمعی از بسیجیان، به همت پایگاه مقاومت بسیج بقیه الله (عج) و حوزه شهری موسی ابن جعفر (ع) برگزار شد.
در این جلسه، علی محبوب پور رئیس دادگستری شهرستان کوهبنان گفت: ضابطین قضایی، مامورانی هستند که به صورت عام و خاص، و مطابق مقررات قانونی، فعالیت می کنند و نیروهای بسیجی که پس از تایید صلاحیت، دورههای آموزشی لازم را میگذرانند، به عنوان ضابط خاص میباشند، البته کارکنان برخی از ادرات، از جمله، اداره منابع طبیعی، محیط زیست، راه و شهرسازی و... هم به عنوان ضابط خاص قضایی هستند.
محبوب پور در پاسخ به سوالی، مبنی بر اینکه نیروهای وظیفه، ضابط قضایی هستند یا خیر بیان داشت: سربازان و کارکنان وظیفه، ضابط قضایی نیستند؛ چرا که ضابطین علاوه بر آموزش و داشتن کارت باید مورد تایید دستگاه قضایی باشند.
رئیس دادگستری کوهبنان افزود: ضابطین اطفال و نوجوانان هم فعاایت خاص خود را دارند و ضابطین پس از دستگیری مجرم باید تا یک ساعت بعد از آن موضوع را با دستگاه قضایی در میان بگذارند و حداقل ۲۴ ساعت فرصت دارند او را تحویل دستگاه قضایی دهند و طبق قانون ضابطین عام حق این که از متهم، کفالت یا وثیقهای بپذیرند و اورا آزاد کنند ندارند؛ بلکه هر نوع اخذ تامینی از متهم باید از سوی مرجع قضایی انجام شود.
وی تصریح کرد: ضابطان قضایی بدون اخذ دستور قضایی حق ورود به حریم خصوصی و همچنین بازرسی از آن را ندارند، به عنوان مثال خودروی شخصی حریم خصوصی فرد است و ضابطان قضایی، چنانچه بخواهند داخل صندوق خودرویی را بازرسی کنند، باید حتما حکم تفتیش و بازرسی خودرو را داشته باشند تا بازرسی شود.
محبوب پور گفت: وقتی دستور قضایی برای بازرسی از ملک یا خودرویی صادر شده باشد، ضابطان مطابق مقررات قانونی بازرسی را انجام میدهند و لیکن در زمان بازرسی و همچنین بازجویی از متهم ضابطان، حق استفاده از کلام ناشایست و بی احترامی به اشخاص را ندارند و تلقین کردن یک کلام به شخص، خلاف قانون است.
رئیس دادگستری کوهبنان، گفت: اگر ضابطان قضایی، در هنگام بازرسی و یا بازجویی از متهمان و همچنین کشف آلات جرم، دقت لازم را داشته باشند، رسیدگی به پرونده و صدور رای، در مدت زمان کوتاهی انجام میشود و موجب اطاله دادرسی نمیشود.
وی تاکید کرد: قانون حمایت قضایی از بسیجیان را داریم که اگر شخص بسیجی، درخصوص امورات قضایی نیاز به مشاوره ویا وکیل، داشته باشد، با مراجعه به دفتر حمایت میتوانند از مشاوره رایگان و تعیین وکیل بدون پرداخت حق الوکاله، استفاده کند.
در پایان این دوره آموزشی، حاضرین سوالاتی را در خصوص احیای دادسرای کوهبنان، پزشک قانونی، استقرار اداره ثبت، پیگیری برای راه اندازی اورژانس اجتماعی، تعیین تکلیف خانههای مخروبه و قدیمی در جای جای شهر، پیگیری برای راه اندازی خانه مهر، حمایت از حق و حقوق کارگران معادن زغالسنگ و. مطرح کردند.